Weź makaron, cukinię i proste dodatki. Pyszny posiłek w 15 minut
Makaron z cukinią można przyrządzić na wiele sposobów. Nasza propozycja na dziś to danie z makaronem i prostymi, ale lubianymi dodatkami. Kiedy makaron się gotuje, ty przyrządzasz resztę na patelni. Kwadrans i posiłek dla całej rodziny gotowy!
Jak zrobić makaron z cukinią i szynką?
Przy tego typu ekspresowych daniach z makaronem warto odpowiednio zaplanować pracę. Wstaw makaron do gotowania i na patelni obok zacznij robić pyszny sos z cukinią i szynką. Najpierw na patelni ląduje szynka, która przesmażona sprawi, że sos będzie bardzo aromatyczny. Potem czosnek i cukinia. Sos połączy zwykła śmietana „osiemnastka”.
Tego typu sosy zawsze warto podlać niewielką ilością wody z gotowania makaronu. Taka woda zawiera skrobię i sprawia, że finalnie sos ma bardzo przyjemną konsystencję.
Do przygotowania dania można wykorzystać dowolną szynkę, ale też miks wędlin. Jeśli to szynka bądź wędliny z tłuszczykiem, daj mu się na początku wytopić. Sos dzięki temu będzie jeszcze smaczniejszy.
Przepis: Makaron z cukinią i szynką
Szybkie danie z makaronem.
- Kategoria
 - Danie główne
 - Rodzaj kuchni
 - Międzynarodowa
 - Czas przygotowania
 - 5 min.
 - Czas gotowania
 - 10 min.
 - Liczba porcji
 - 4
 - Liczba kalorii
 - 930 w każdej porcji
 
Składniki
- 500 g makaronu
 - 1 cukinia
 - 300 g szynki
 - 300 ml śmietany 18%
 - 2 ząbki czosnku
 - 2 łyżki oliwy
 - sól, pieprz
 
Sposób przygotowania
- Szykowanie składnikówWstaw makaron do gotowania w osolonej wodzie. Szynkę zetrzyj lub pokrój drobno, cukinie pokrój w kostkę lub półplasterki. Czosnek przeciśnij przez praskę.
 - Robienie daniaNa patelni rozgrzej oliwę. Wrzuć szynkę i smaż 2 minuty, dodaj czosnek i cukinię. Smaż wszystko razem, dodaj śmietanę, dopraw solą, pieprzem i wymieszaj. W razie potrzeby podlej odrobiną wody z gotowania makaronu. Na koniec dodaj na patelnię ugotowany makaron i wymieszaj całość.
 
Jak podawać makaron z cukinią?
Makaron z cukinią można serwować posypany tartym parmezanem (lub innym serem) albo świeżą zieleniną (np. listkami bazylii lub posiekanym drobno szczypiorkiem). Danie najlepiej podawać od razu, prosto z patelni nakładając na talerze.
Jeśli taki makaron zostanie ci na kolejny dzień, można go łatwo zamienić w pyszną zapiekankę. Przełóż całość do naczynia żaroodpornego, posyp sporą ilością tartego sera (np. goudy lub mozzarelli) i zapiekaj, aż ser się rozpuści i zrumieni. Do zapiekanki można dodać też inne składniki, np. zioła, ale też warzywa takie jak np. cebula, poszatkowana sałata rzymska czy pokrojona drobno ostra papryczka.